Това заяви главният изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова по време на заседанието на социалната парламентарна комисия, цитирана от БТА.

Представители на дружествата бяха поканени вчера да бъдат изслушани от народните представители по повод вече направените и предстоящите промени в осигуряването.

По думите на Петкова доходността не само, че не е отрицателна, но е 0,5 процента на година и възможно да се окаже, че това са най-добре управляваните пари в държавата. Тя призова да спрат спекулациите по темата.

Надзорът върху пенсионните фондове е постоянен, каза Ангел Джалъзов от Комисията за финансов надзор. Той допълни, че от 2003 година досега няма календарна година, в която да не са проверени всички девет пенсионни дружества. От 2011 година до 2014 година регулаторът е издал 302 наказателни постановления, а за периода 2003-2010 година 356. Принудителните административни наказания от 2003 до 2010 година са 17, а от 2011 до 2014 година са 44.

По думите на Джалъзов въпреки, че комисията няма законодателна инициатива, от няколко години има предложения за законодателни промени. Предложенията предвиждат поетапна плавна до 40 процентна редукция на таксите за управление на партидите, която в момента е до пет процента върху годишната стойност. Предложението е на база на актюерски разчети, че с това намаление на таксите, средствата по партидата на осигурените биха се увеличили с двайсет процента за период от 40 години.

От Комисията за финансов надзор предлагат и промени, свързани с въвеждане на втори пенсионен продукт с по-ниско ниво на инвестиционен риск от сега съществуващия чрез въвеждане на системата на мултифондовете във втория стълб (консервативен и балансиран фонд).

Предлагат се и промени за разширяване на дефиницията за свързани лица, както и въвеждането на гаранционен фонд, обезпечаващ запазването на размера на направените от осигурените вноски в универсалните и професионалните пенсионни фондове. Последното такова изслушване беше през 2008 година, каза председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. По думите му тогава активите на дружествата са възлизали на 2 милиарда 400 милиона лева, а сега са около 8 милиарда лева като от тях 1 милиард и 300 милиона лева са от доходност.

Пенсионните фондове не са касички за набиране на средства, както си мислят, те вече и изплащат средства на осигурените - над 800 милиона лева от 2002-а, посочи Абаджиев.