Това съобщи заместник земеделският министър Васил Грудев вчера по време на представянето на започващата на 1 март кампания за директните плащания за тази година, цитиран от в. "Сега".

Фермерите изкуствено са намалили площите си до 300 декара, за да попаднат в схемата за преразпределително плащане. По нея земеделците ще получат по-висока субсидия за първите 300 декара.

"Ще бъдем безкомпромисни към този феномен и фермерите няма да получат допълнителни пари", категоричен бе Грудев.

За да засичат подобни измамници, от ведомството му ще сравняват площите на стопаните, които кандидатстват сега, и земите, за които са получавали подпомагане през минали години. Ще се търси още родствена връзка между бенефициентите, ще се проверяват ЕГН-тата и банковите им сметки.

За първи път тази година се въвежда и правно основание за получаване на директни плащания.

Земеделците трябва да покажат договор за аренда или нотариален акт за собственост на земята, както и да сключват споразумения помежду си, за да докажат правното основание за ползването ѝ.

"Ако през миналата година бе приложено това изискване, земеделските производители, които имат договори, щяха да получат около 100 млн. лв повече", каза земеделският министър Десислава Танева.

Тези средства се разпределят за площи, за които няма правни основания, това са т.нар. бели петна, посочи тя.

1.4 млрд. лв. директни плащания за 2015 г. ще бъдат разпределени между фермерите по 6 схеми. Основна е тази за единно плащане на площ с бюджет от 597 млн. лв. Освен по нея земеделците ще могат да кандидатстват и за директни "зелени" плащания с общ бюджет 464 млн. лв. За целта те трябва да разнообразяват отглежданите култури, да поддържат поне 5% екологично насочени площи и да запазват постоянно затревените си площи в добро екосъстояние.

За преразпределителното плащане са заделени 109 млн. лв., а за младите стопани - 7 млн. лв. Помощта за дребните стопани е между 500 и 1250 евро. Схемата за обвързана директна подкрепа е другата новост, по която приоритетно ще се подпомагат секторите животновъдство - със 122 млн. лв., и плодове и зеленчуци със 79 млн .лв.