Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев пред БНР. Той коментира предупреждението на вицепремиера Екатерина Захариева, че такава криза е възможна заради продължаващото напрежение между Русия и Украйна.

Вчера Захариева обяви, че България се готви за газова криза през зимата. Такава вече имаше през януари 2009 г. и милиони граждани останаха на студено без парно в продължение на седмици. Към днешна дата Булгаргаз продължава да нагнетява резерв в хранилището в Чирен, но той няма да стигне за повече от месец. Бизнесът също ще изпита затруднение.

"Резервното гориво, което сме длъжни да поддържаме, е за около пет дни. Ако кризата продължи повече, ще има спиране на топлофикациите", подчерта Николаев.

Според него не всички топлофикации имат финансова и логистична възможност да подържат резерви.

Експертът припомни, че по-голямата част от топлофикациите работят на мазут, газьол и въглища, като алтернативно гориво, но отбеляза, че при предварително предупреждение за подготовка на схемата такова превключване може да стане за денонощие. В противен случай за по-малко от две денонощия почти не може да се случи. При дружествата с резервно гориво газьол става по-бързо.

По думите на Николаев неизбежно е да няма допълнителни средства по процеса, а освен това той напомни, че при кризата от 2009 година е имало проблеми с районните инспекции по опазване на околната среда и глоби за замърсяване на въздуха, което не би трябвало да се случва.
Шефът на асоциацията на топлофикациите отбеляза, че повечето дружества са били глобени тогава.