През периода януари - април 2014 г. от страната са изнесени стоки общо на стойност 12.9 млрд. лв., което е с 8% по-малко, отколкото през същия период на предходната година. Само за април общият износ възлиза на 3.4 млрд. лв. и намалява с 11.6% на годишна база.

Данните отразяват спад на търсенето на българската продукция както в Европейския съюз, така и извън него. В същото време вносът също се свива, което вече видимо показва, че българската икономика отново изпитва сериозни проблеми.

За първите 4 месеца на годината вносът се понижава с 0.1%, до 16 млрд. лв. Само през април спадът е с 1.4% на годишна база, до 4.3 млрд. лв. Така общото външнотърговско салдо на България за периода януари-април е отрицателно и е на стойност 3 077.4 млн. лв., нараствайки с 1.1 млрд. лв. спрямо същия период на миналата година.

Спадът на износа се дължи най-вече на свиващото се търсене на пазарите извън Европейския съюз. За януари - април 2014 г. износът на България извън ЕС се срива с 18.4% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 4.7 млрд. лeвa. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Руската федерация, Сингапур, Обединените арабски емирства и бившата югославска република Македония, които формират 54.3% от износа за трети страни.

Само през април 2014 г. износът на България извън ЕС намалява с 22.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.3 млрд. лeвa.

Вносът от държавите извън евросъюза за първите четири месеца на 2014 г. намалява с 6.8% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 6.1 млрд. лeвa. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Дефицитът в търговията с пазарите извън Европейския съюз за първите 4 месеца на тази година възлиза на 1 416.1 млн. лв. В сравнение със същия период на предходната година ръст е отбелязан единствено в сектор „Химични вещества и продукти”, където има покачване на износа с 12.3%. Спад с 38.1% има при износа на горива и масла, като търговският дефицит в този сектор възлиза на 1.46 млрд. лв.