Компаниите се опасяват, че западните санкции срещу Москва могат да стеснят пазара в долари за тях.

"През последните няколко седмици на пазара се наблюдава голям интерес от страна на големите руски корпорации към използването на юани и други азиатски валути, както и към откриване на сметки в Азия", казал в интервю за в. "Файненшъл таймс" Павел Теплухин, директор на Дойче банк в Русия.

Шефът в банката ВТБ Андрей Костин също потвърдил, че разширяването на използването на недоларови валути се очертава като една от основните задачи на банката.

Шефът на руско предприятие, което получава 70 на сто от дохода си чрез износ в американски долари съобщи, че неговата компания вече е заложила основите за преминаване към работа в други валути в случай на продължаване на санкциите, допълва Си Ен Би Си.

"Ако се случи нещо ние сме готови да превключим на други валути, например на китайския юан или на хонконгския долар", уточнява бизнесменът.

Генералният директор на ОАО "Газпром нефт" Александър Дюков отбелязва, че неговата компания обсъжда с потребители възможността за смяна на преводите по договори от долари на други валути.

Компанията "Норилски никел" също води преговори с китайски потребители за преминаване на взиманията по дългосрочни сделки в юани.

По думите на Теплухин руските компании имат възможност да намалят риска от бъдещи американски санкции ако се наложи по пътя на промяна на членове от договорите, които позволяват изменения на валутата. Засега обаче пълен отказ от доларите от страна на руската икономика не се разглежда, цитира Си Ен Би Си Андрей Белоусов, съветник на президента Путин.