Това е първото повишение на промишленото производство в страната след два поредни месеца на спад. Спрямо април 2013-а година календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира повишение от цели 5,0% през четвъртия месец на годината след повишение с 4,2% през март.

През април увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1,0%, в добивната промишленост - със 7,4%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - повишение с 1,5%.

На годишна база ръст на промишленото производство през четвъртия месец на годината е отчетен в преработващата промишленост - с 3,8%, в добивната промишленост - с 11,1% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - повишение с цели 13,6%, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ на продукцията в сектор "Строителство" се понижи с 1,3% през април след спад с 0,4% през март. По този начин сякаш се потвърждава обръщането на позитивната тенденция на строителния сектор в България, която беше в сила от декември 2013-а година до края на февруари.

На годишна база строителството през април 2014-а година (спрямо април 2013-а) също отчете понижение от 2,0% след добър ръст от 4,7% през март.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през четвъртия месец на годината. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се понижи през април с 0,2% на месечна база след спад с 1,3% през март и с 0,4% през февруари и след солиден ръст от 2,1% в началото на годината. Това е ясен знак за влошаване на търговията на дребно в нашата страна, показват данните на НСИ.

На годишна база оборотът в търговията на дребно през април нараства с 2,4% спрямо същия месец на 2013-а година, но това представлява рязко забавяне на продажбите на дребно след тяхно повишение с 5,6% през март, с 9,3% през февруари и със 7,3% през януари.