Икономическото бъдеще на региона изглежда мрачно за сепаратистките територии, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Последиците от конфликта са катастрофални за местната икономика: предвиждаме вече общ спад на производството от 30 на сто на годишна основа", посочва професор Юрий Макогон от икономическия факултет в университета в Донецк.

Районите Донецк и Луганск, където живеят над 6 милиона души, обявиха през май независимост и скъсаха връзките си с централната власт в Киев. Оттогава промишленият "бял дроб" на страната - районът на Донецк, осигуряващ 20 на сто от брутния вътрешен продукт на страната - живее в анархия.

Двете най-големи местни предприятия Стирол и Северодонецк азот - лидери в химическата промишленост в Украйна - спряха производството си в началото на май заради боевете между проруските бунтовници и украинските сили.

Един от най-големите проекти за производство на шистов газ с инвестиции за 10 милиарда долара е на мъртвата точка. Неговият оператор, англо-холандската група Шел (Shell), заяви, че проектът продължава да се изпълнява, но премиерът Арсений Яценюк призна, че има смущения в дейностите по изпълнението им. Изключително важна част от това находище се намира в Славянск, крепостта на сепаратистите, обкръжени от украинска армия, където сраженията са всекидневие.

Редица въгледобивни мини също бяха принудени да спрат, предизвиквайки през последните седмици спад с 10 на сто на производството. "Всеки ден това прави между 7 и 10 000 тона въглища", заяви заместник-министърът на въгледобивната промишленост Юрий Зюков.

Транспортният сектор също бе нарушен. Международното летище в Донецк бе затворено след опит на проруските сили да го превземат и кръвопролитно контранападение в края на май на украинските части, които вече контролират района. Официалната украински статистика сочи, че районът на Донецк получава три пъти повече пари, отколкото внася в хазната. Луганск пък взема два пъти повече, отколкото дава на Киев.

Мултимилиардерът Ринат Ахметов, чиято икономическа империя в източната част на Украйна дава работа на близо 100 000 души, се обяви против сепаратистите. Председателят на "парламента" на проруските сили Денис Пушилин заплаши да национализира компаниите му.