Това заяви председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов по време на публична дискусия, на която експерти, регулатор и политици обсъдиха решението на общината да започне процедура по избор на консултант за Топлофикация, съобщи БГНЕС.

Според решение на Столичния общински съвет, от бъдещия мениджмънт ще се очакват инвестиции и ангажименти за плащане на стари задължения. Наемането му не е свързано с промяна в собствеността, идеята е парното да остане общинско.

По време на дискусията Николов посочи, че Законът за енергетиката е бил изменян многократно, но без необходимата оценка на въздействие.
„За да има ефект към 1 октомври тази година, ние вече трябваше да сме в законодателна процедура и, тъй като това не е факт, имам чувството, че ще загубим още един сезон", подчерта експертът.

Финансовото състояние на "Топлофикация София" се е стабилизирало през трите години под управлението на Столичната община. Подобрено е обслужването на клиентите, с 12% се повишава събираемостта на сметките, но проблем остават старите задължения на дружеството, когато то е било управлявано от държавата, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Членът на ДКЕВР Еленко Божков каза, че очакванията са новият професионален мениджмънт на компанията да инвестира в развитието на компанията. Прехвърлянето на лицензите едва ли ще бъде проблем, прогнозира Божков. Според него ще бъдат прехвърлени само вещни права и това няма да представлява проблем за лицензионните задължения на новия управител.

Настоящият директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов обаче коментира, че от изявленията на Столичната община не става ясно мениджър ли се търси или инвеститор. Той посочи, че в резултат на дейността на дружеството под шапката на общината за три години са били платени около 103 млн. лева стари задължения, като 20 млн. лева от тях са били по кредити към банки.