От електрическата компания са потвърдили, че се водят преговори. НЕК отчита изразената от ЧЕЗ Електро България АД готовност за доброволно уреждане на възникналите противоречия и подготвяне на спогодба, която да уреди възстановяването на близо 38 млн. лева от дължимите суми, казаха от компанията.

Между ЧЕЗ Електро и НЕК съществуват търговски отношения, които са взаимосвързани, обяви днес Кремена Стоянова от ЧЕЗ и цитира сумите, които пък НЕК дължи на ЧЕЗ Електро.

За януари 2014 г .те са 14 114 908 лв. по фактура за изкупена енергия от ВЕИ, отделно 24 561 164 лв. са дължими за закупена енергия от ВЕИ за периода 5 юли 2013 г. - 31 юли 2013 г. като тази сума е потвърдена и в данъчен документ при извършена ревизия на НАП, каза Стоянова.
Още 36 463 221 лв. пък подлежат на връщане от НЕК въз основа на отпадане на спорната методика, добави тя. Насрещните вземания от страна на НЕК са в размер на 75 386 816 лв.ч

По-рано днес ДКЕВР реши да даде допълнително време на трите ЕРП да се запознаят с новопостъпилите доказателства от НЕК, да изразят становище по тях и, ако преценят, да ангажират насрещни доказателства.

Следващото открито заседание ще се проведе на 28 април 2014 г. На заседанията представители на трите електроснабдителни дружества изложиха своите становища по откритите процедури за отнемане на лицензии.

ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми.

Преди дни ЕК изпрати писмо до Министерството на икономиката и енергетиката, в което се изразява загриженост от процедурата за отнемането на лицензите на ЕРП-тата.

Ако в крайна сметка ДКЕВР реши да отнеме лицензиите, законът предвижда назначаването на т.нар. особен управител, който ще управлява компаниите, без да има право да се разпорежда със собствеността им.