Той стана специалист по пазарите и създаде инвестиционен фонд, в който смята да приложи знанията и уменията си на признат икономист, предаде БГНЕС.

Това е важен етап в кариерата на бившия френски министър финансите, който бе принуден да подаде оставка от МВФ през 2011 г. Тази стъпка още повече го отдалечава от връщане към политиката, макар че неотдавнашна непубликувана анкета го постави начело в списъка на личностите, които "биха могли да се справят по-добре от Франсоа Оланд" (сегашния френски президент).

Докторът по икономика, бившият министър на финансите в социалистическото правителство и бивш генерален директор на МВФ, влезе в новото си амплоа преди няколко месеца.

През септември Групата Анатевка, неизвестна делова банка, регистрирана в Люксембург, обяви, че неин директор вече е Доминик Строс-Кан и че се преименува в LSK (ЛСП - Лейн, Строс-Кан енд Партнърс).

Банката разнообрази дейността си като лансира хедж фонд, сиреч спекулативен фонд. Целта на Строс-Кан е да набере 2 милиарда долара от целия свят, но приоритетно от инвеститори от бързо развиващите се икономики.

Стартирането на хедж фонда поставя обаче и въпроси. Първият е относно компетенциите на инвеститор на ДСК. Макар да има богат опит в областта на пазарите, пък било и само защото е оглавявал МВФ, той никога не се е занимавал със спекулативни сделки, отбелязват финансови анализатори.

Учудващо е включването на ДСК в спекулативен фонд предвид политическото му минало на социалист, левоцентрист, тъй като спекулативните фондове имат лош имидж въпреки въведената все по-строга регулация. Сега от него се чакат бързи резултати, тъй като светът на хедж фондовете е ултра конкурентен и всеки неуспех може да се окаже катастрофален.

Другият въпрос е за размера на този фонд и за целта му да набере 2 милиарда долара. В специализираните издания няма и следа от европейски хедж фонд, който след финансовата криза от 2008 г. да е дебютирал с 2 милиарда долара. Бивш директор на Голдман Закс беше създал фонд от 1 милиард долара през 2010 г., който след това стигна 2 милиарда, преди да бъде закрит поради нерентабилност. ДСК има връзки.

Откакто напусна политиката през 2011, той обиколи света, съветвайки правителства - на Сърбия и на Южен Судан, или компании, главно в Русия. Неприятностите му с правосъдието не изглежда да са спирачка на финансовите му амбиции и дейност, които развива далеч от Франция и от САЩ.

Аферата Софител в Ню Йорк, в която бе обвинен в изнасилване от една камериерка, приключи с отказ от наказателна процедура, а гражданската процедура завърши с подписване на тайно финансово споразумение.

Предстои обаче Доминик Строс-Кан да бъде съден през 2014 г. във Франция заради афера за сводничество, известна като (хотел) Карлтън от Лил (Северна Франция). Аферата обиколи света, но с нищожни последици върху бизнес делата и признатите му икономически компетенции на ДСК.