Закъсалото предприятие трябваше заедно с „Химко-Враца” да даде старта на програмата за реиндустриализация на кабинета „Орешарски”.

Все още не е напълно сигурно дали държавата ще се включи във втория търг за активите на фалиралия химически комбинат, а преговорите за закупуването на „Ремотекс” пропаднаха.

"Държавата не може да вземе предприятието, защото след направената оценка се оказа, че то е с огромни задължения. Бъдещето му е неясно, има липсващи документи и няма как да се ангажираме с неговата съдба", заяви министър Стойнев, цитиран от БГНЕС.

"С назначаването на работниците ще затворим целия цикъл заедно с ремонтната дейност в Мини Марица Изток", добави той.

"Така ще прекъснем едни корупционни практики, които съществуваха в миналото. С едни огромни обществени поръчки към определени предприятия и ще затворим целия процес. В самите мини ще се създадат ремонтни предприятия и няма да се харчат милиони по един неясен начин, както се е случвало през последните години", добави Стойнев.

Във връзка с изпратеното до Министерството на икономиката и енергетиката писмо от еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер министър Стойнев коментира, че между София и Брюксел се водят интензивни преговори и има добро сътрудничество. Той потвърди, че ще приеме поканата на Йотингер за разговор.