"Ние сме си поставили задачата да съкратим 250 - 300, максимум 400 души. На фона на повече от 11 хиляди работещи в пощите, това е преди всичко естественият подбор, тъй като някои хора се пенсионират, други си намират по-високо платена работа", каза Петков.

В петък от БНБ отказаха да дадат лиценз на пощите за платежна институция.

Според Петков що се отнася до заплатите те са увеличени в края на миналата година с 6% на експлоатационния персонал, а за хората, които са били на минимална работна заплата увеличението е с 8%.

"Засега не можем да увеличим още заплатите, тъй като ще трябват и допълнителни ресурси, няколко милиона лева за това увеличение. Засега не сме предвидили такова, но ако всички пощенци се справим, защо не - стига да има добри резултати", каза Валентин Петков.

Загубата за 2013 година на "Български пощи" ще е около 16 млн.лв., без да отчитаме компенсацията. Компенсацията се полага по закон на „Български пощи” ЕАД за несправедливо понесена финансова тежест от доставянето на Универсалната пощенска услуга на територията на цялата страна, а за 2013 г. тя е около 15 млн. лв.

През 2014 г. се надяваме и работим за това да бъдем на печалба, естествено след като се отчете и компенсацията, обясни Петков.