Заводът е обявен на търг от съдия-изпълнител Таня Маджарова. В обявлението се казва, че взискател по изпълнителното дело е Първа инвестиционна банка, към която корабостроителницата е натрупала дългове, съобщи БТА.

Парцелите, разположени върху над 700 декара на първа линия край морето, заедно със сградите са обявени с начална тръжна цена от 47 милиона лева. В пакета разпродавани активи влизат над 20 производствени и административни сгради.

През декември миналата година 140 работници в "Бургаски корабостроителници" бяха съкратени, като всеки от тях има да получава по няколко заплати. Общата сума, която дружеството дължи за възнаграждения е 700 000 лева.

Фалитът на бургаската корабостроителница е умишлен, твърдят с писмо до медиите уволнените работници. Според тях от приватизирането на дружеството от 2000 година, е започнало целенасочено и системно източване на фирмата, което е довело до нейния фалит в края на 2013 година.

При последното си посещение в Бургас социалният министър Хасан Адемов обяви пред журналисти, че държавата няма как да помогне на "Бургаски корабостроителници", тъй като дружеството е частно.

Той добави, че единственото, което социалното министерство може да направи, е да информира работниците, че могат да вземат част от дължимите им заплати от Фонда за гарантирани вземания към НОИ. Това може да стане, след като съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност срещу корабостроителницата бъде вписано в Търговския регистър.