Народните представители приеха два законопроекта, внесени от ГЕРБ и от Коалиция за България. Целта на мярката е да се подпомогне осигуряването на необходимите кадри в стратегически за страната отрасли, посочват вносителите.

Защитени ще са професии, които не са престижни за младите хора, но са нужни на бизнеса, като например заварчици, шлосери, строители на релсови пътища и съоръжения, маркшайдери, монтьори на подемно-транспортна пътностроителна и ремонтна ж.п. техника, оператори на металорежещи машини, асансьорни техници и др.

Промените предвиждат въвеждане на модулна организация на професионалното обучение като се регламентират задължителни модули за професионална подготовка и общият им хорариум. Графикът на провежданото обучение ще се договоря с работодателите, посочват вносителите.

Друга промяна е да се даде възможност за придобиване на професионална квалификация по професия чрез валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение.

Промените в закона са основна предпоставка, за да може да влезе професионалното обучение и по-точно дуалната система в системата на образованието или учене по време на работа, коментира в кулоарите на парламента образователният министър Анелия Клисарова.

„Това, което се предлага, е от една страна, валидиране на умения и знания, придобити по време на работата; възможност за натрупване и трансфер на кредитите", допълни тя.