Според него трябва да се възстанови ръста на банковото кредитиране в еврозоната.

"Дори когато световната финансова криза, която засегна и Европа през 2010 г., приключи, все още ще има политическа криза, която разделя региона на кредитори и длъжници", заяви Сорос в интервю за Bloomberg, цитирано от Дарик.

В същото време, банките са били насърчавани да преминат стрес-тестове, а не да стимулират икономиката чрез осигуряване на капитал за бизнеса, каза още той.

Сорос подчерта, че Европейският съюз може да не оцелее при 25 години стагнация и трябва спешно да се разрешат проблемите, пред които е изправена банковата система на еврозоната.

Милиардерът припомня, че много страни са оцелявали след дълга стагнация и отбелязва 25-годишния такъв период за Япония, която вече излиза от него.
"Но ЕС не е държава. Той е само обединение на суверенни държави, много незавършено обединение и то може да не оцелее", заявява той.

Сорос, чийто хедж фонд печели около 20% годишно средно от 1969 до 2011 г., е постоянен критик на това как европейският валутен блок е проектиран и на бюджетните съкращения, наложени на задлъжнели страни като Гърция и Испания в разгара на кризата. Той каза, че са необходими "по-радикални" политики, за да се избегне "продължителен период" на стагнация.