Това стана ясно след среща на 5-ма представители на съкратените работници с изпълнителният директор на "Бургаски корабостроителници" Деян Дянков.

Въпреки че поне около 50 бивши служители бяха към 8 часа тази сутрин пред входа на "Бургаски корабостроителници", само петима от тях бяха допуснати на среща с изпълнителния директор на дружеството. На срещата не бяха допуснати медиите и омбудсманът Таню Атанасов.

След повече от час преговори работниците съобщиха една добра и една лоша новина. Заводът продължава да работи със същия предмет на дейност, но заплати за момента няма да се изплащат, предаде "Фокус".

Дянков е съобщил, че са направени постъпления за обявяването в несъстоятелност на "Бургаски корабостроилници" и е създадено е ново дружество, което се казва „Барабел”. Бившите ръководители на "Бургаски корабостроителници" Любомир Томов и Димитър Кимрянов ще са прокуристи на новото дружество.

Съкратените служители и работници ще започнат да получават покани, ако искат да се върнат на работа при същите условия и заплати.

Ръководството на завода ще изплати парите на всички служители за 2013 година. Това обаче ще стане едва след като се приемат нови поръчки и започнат да постъпват плащания от фирми, които дължат пари. Работниците обаче не виждат това да стане до края на месеца.

Те няма да получат шестте неизплатени заплати от 2010 година. Изплащането на сумите може да бъде потърсено единствено по съдебен път. 

Новото дружество „Барабел” се очаква отново да възвърне името си „Бургаски корабостроителници” на по-късен етап. Работниците са обяснили, че се прави такава смяна на имената с цел новото дружество да започне на чисто, без старите задължения, които има заводът, които са около 150 млн. лева.

Тъй като не са удовлетворени от срещата, самите работници вероятно ще продължат с протестите.


На 6 декември миналата година всичките 150 работници в корабостроителница останаха без работа.  Преди Коледа те получиха
възнагражденията си за септември, но голяма част от тях имат да
получават и по шест заплати за 2010 година.
За някои от семействата проблемът е изключително сериозен, тъй като съкратените много трудно могат да си намерят работа. Три пъти те излизаха на протест и блокираха кръстовища в централната част на Бургас.