Единият договор е за машинно оборудване за леене с противоналягане* с китайска фирма, която е най-големият производител на алуминиеви джанти и други автомобилни части и е за над 2 милиона евро.

Другият договор е за износ на софтуер за индекс на имоти, предаде БНР.

"Това са машини, направо цели инсталации, линии, на които ще се лее за първо вграждане за "Фолксваген", за "Дженеръл Мотърс", за "Крайслер", обясни Антон Дончев, който подписа първия договор от българска страна.

"Това е един български продукт. Говорим за много сериозни машини, които може да кажем, че са на световно ниво, почти нямаме конкуренция. Машините работят във "Фолксваген" в Германия, работят в Америка, в Китай има около 150 машини вече, които работят по тази технология", добави Дончев, цитиран от БНР.

В работата на форума се включиха председателят на парламента Михаил Мико и председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Уан Дзифей.

Миков посочи, че България държи на развитието на отношенията с Китай.

Той заяви, че страната ни е енергиен лидер в Югоизточна Европа и добави, че ще очакваме и китайски инвестиции в тази сфера, включително в ядрената енергетика, топло- и водноелектрически централи. Той изрази надежда за китайски инвестиции, влючително и за проекта, свързан с изграждането на хидроенергиен комплекс Никопол-Турну Мъгуреле.

Уан Дзифей каза, че редица китайки предприятия започват сериозни проекти у нас. Според него, трябва да се работи повече за популяризиране на България в Китай и на Китай в България, за да може бизнесът да разбере условията, които се предоставят за работата му.

*Технологията за леене с противоналягане е изобретена през 70-те години на миналия век.