Увеличение има и в тримесечието юни - септември, макар то да е минимално - с 5 млн. лв., сочат последните данни на финансовото министерство.

Новото правителство дойде с идеята, че ще се разплаща с бизнеса и това ще съживи икономиката. Реално обаче статистиката на финансовото министерство не засича подобни процеси.
Оказва се дори, че миналата есен, по време на управлението на бившия финансов министър Симеон Дянков държавата е била доста по-изрядна към бизнеса, отколкото сега.

Обръщането на процеса е започнало след март т.г., когато дълговете на държавата са се увеличили от 107 млн. лв. на 147 млн. лв. през юни.

За разлика от държавата общините постепенно намаляват просрочията си. Към 30 септември 2012 г. те са били в размер на 176 млн. лв., докато година по-късно са намалели до 162 млн. лв. Общо в края на септември т.г. държавата и местната власт дължат на бизнеса 314 млн. лв.

Въпреки обещанията за коректност към фирмите и до днес няма списък на ведомствата с най-големи просрочени задължения, нито пък по какви договори и на кои фирми се дължат те.

Разплащането на просрочията на държавата към бизнеса беше и основен мотив за актуализацията на бюджета през август. За тази цел първоначално бяха предвидени 116 млн. лв. Впоследствие се оказа, че те ще отидат не само за просрочени задължения, но и за плащания по сключени договори, по които обаче още не е настъпил падежът.

Вероятно ефектът от допълнителните милиони от актуализацията ще се отрази в статистиката за просрочията към 31 декември, която трябва да бъде публикувана след 2-3 месеца.