Уред ще определя качеството на храните
Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив и от Техническия университет в Габрово са разработили метод, който чрез ултразвуков анализ на храни, среди и материали показва качеството на дадената стока, съобщи в. "Труд".
Уредът позволява да установим какво е качеството на продукти като месо, месни заготовки, хляб, мляко и млечни продукти, включително тези по държавен стандарт, но без да сваляме опаковката им.
Неразрушаващата ултразвукова класификация е базирана на метод, който разпознава образи и прави разделяне и идентификация на пластмасовите отпадъци от опаковки, черни и цветни метали, чисти спиртни разтвори, кисело мляко и други. Вълните, които апаратът излъчва, "събират" информация за качеството на продукта в опаковката.
Екипът е правил опити с кисело мляко, като отклонението от посочената масленост е било в рамките на 10 %, съобщават учените. Оттук нататък целта на изобретателите е техният апарат да стане масово средство за проверка на качеството във всеки магазин.