"Няма да бъдем зависими от Русия. Този проект не е единствената възможност за България, но разкрива много и добри перспективи", заяви пред БНР Николич.

Първо имате строителни проекти за 3 млрд. евро, изграждайки трасето на газопровода "Южен поток", а на територията на Сърбия има пък за изграждане на трасето за 1,9 млрд. долара. Това дава сигурност в доставките на газ за страните, а можем и да снабдяваме и други пазари и държави, допълни още той.

Само преди дни от ДСБ обявиха проекта "Южен поток" за корупционен. От партията заявиха, че не е ясно неговото финансиране и за колко години ще бъде изплатен. Президентът Росен Плевнелиев също има резерви към газопровода и изказа съмнение, че неговата съдба може да повтори тази на АЕЦ "Белене".

Президентът на Сърбия даде пример с Франция, която по никакъв начин не показва зависимостта си към руската държава и доставките на газ към нея не са спрени.
"Има някакъв морал между отношенията между страните. За Сърбия това е много сериозен шанс и възможност, за България също", заяви още Николич.

Според руски издания, проблемите са в "икономиката на проекта". Българската отсечка е прекалено скъпа (3,3 милиарда долара), а държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) притежава 50% в компанията оператор "Южен поток България АД".

Проектът ще бъде изцяло финансиран от руската страна, а БЕХ ще връща парите за сметка на транзитните плащания, които започват от 1,7 долара за 1000 куб.м. газ на 100 км - два пъти по-евтин транзит, отколкото през Украйна.

По тази схема изплащането на българското участие би отнело 25 години.