„До момента има интервю, според което моето име фигурира в някакъв сигнал до прокуратурата. Според досега описаната конструкция няма как моето име да е замесено точно с тази сделка. Няма нито обвинение, нито аз съм обвиняем”
, заяви Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Поводът за това изказване е обвинението на председаля на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, че Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев са сключили сделка, ощетила държавата с милиони.
Става въпрос за това, че на българската фондова борса са били продадени остатъчните дялове на едно от ЕРП-тата - ЕВН, по такъв начин, че цената е била много занижена.

Според Трайчо Трайков е било успех, че дори и тези 94 милиона лв. са били взети. Ексминистърът изрази учудване от експертната цена, която е представил Мавродиев, базирана на продажбата на мажоритарния дял преди 7 г. Той припомни, че по време на последната сделка светът вече е бил в криза и инвеститори не се намирали лесно.
По негови думи, тогава, когато е била направена сделката, Е.ОН са търсели отчаяно на кого да продадат компанията и след като успели, напуснали България. Освен това имало разлика при продажба на миноритарен и мажоритарен дял, като вторият винаги е по-скъп.

Ексминистърът поясни, че сделката се ръководи от Агенцията за приватизация след приватизационен контрол и нито министърът, нито министерството имат някакво отношение към това.
"В случая, правейки сделката на борсата, там важат правилата на Комисията за финансов надзор. Имаме две независими институции, които сами по своите правила, извършват процедурата и са одобрили проспекта и начина на провеждане на сделката”, каза Трайков и допълни, че и тогава Стоян Мавродиев е бил начело на Комисията за финансов надзор.

Бившият енергиен министър намекна, че се прокрадва подозрение, че действията на Стоян Мавродиев са вследствие на желанието му да се хареса на новите управляващи.
„Вероятно неговата позиция е в обсега на внимание на новите управляващи. Знаем, че те взимат присърце всички възможности за назначение в държавната администрация. В някакъв смисъл съчувствам на г-н Мавродиев, че трябва да се представи добре пред тях, но действително той е кадър и назначение на ГЕРБ”, допълни още Трайчо Трайков.

Относно намалената цена на тока, бившият министър заяви, че за всеки експерт е ясно, че това намаление се финансира с дефицит в енергетиката, но след това парите ще трябва да се върнат с лихвите.
„Може известно време да взимаш пари назаем, но след това трябва да ги върнеш”, заключи Трайков и даде пример с южната ни съседка Гърция.