"В Обединеното кралство, също и в Испания растежът ще е скромен още години наред, но Гибралтар сякаш е част от друго икономическо пространство и време", признава в годишния си доклад местната търговска камара.

През 2012 г. Лондон се радваше на скромен растеж от 0,2 на сто, а Мадрид регистрира икономически спад от 1,4%. Гибралтар обаче наистина изглеждаше дошъл от някоя далечна галактика - неговият БВП скочи със 7,8 на сто и стигна 1,2 милиарда лири (1,4 милиарда евро). БВП на глава от населението на тези 7 квадратни километра е сред най-високите в света.

"Икономическото му положение е доста добро за днешните времена" и "контрастира със ситуацията в Южна Испания, белязана от икономическа стагнация и висока безработица", посочва Педро Аснар, преподавател в мадридското стопанско училище "Есаде".

Без безработица и без криза

В анклава, отстъпен на британците през 1713 г., цари почти пълна заетост (без работа са едва 2,5 на сто), а обкръжаващата го Андалусия е областта с най-висок процент търсещи работа в цяла Испания - 35,8 на сто.

Банкови и финансови услуги, туризъм, пристанищни дейности, игри онлайн - разчитащ на тези четири опори (първите три носят 25 до 30 на сто от БВП, четвъртата около 15 процента), "Гибралтар като че ли почти не е пострадал от международната икономическа криза", забелязва Стюарт Грейн, говорител на местното правителство.

През 80-те нещата тук са били съвсем различни. "Проучвам гибралтарската икономика вече 35 години и тя израсна пред очите ми - от икономика, поддържаща британското министерство на отбраната", управлявало навремето 60 на сто от БВП, "се превърна в икономика, включваща твърде голям дял квалифицирани специалисти", твърди Джон Флечър, изследовател от Борнмътския университет във Великобритания.
Повечето войски са вече изтеглени оттук и армията осигурява само 6 на сто от местното богатство.

Данъчен рай?

"Скалата", както го наричат, днес разполага с 18 000 регистрирани и действащи предприятия при население от 30 000 души. Защото представлява данъчен рай, осъдително заявява Мадрид, който подозира, че редица испански предприятия се установяват в Гибралтар, за да печелят от това.

"Мога да ви кажа, че хората и фирмите тук си плащат данъците, съвсем невярно е да се твърди обратното", защитава се Едуард Маккуистън, генерален директор на гибралтарската търговска камара.

"Със сигурност не сме данъчен рай - добавя Стюарт Грийн, - но все пак у нас данъците върху доходите и предприятията са малко по-ниски от тези в редица други европейски страни."

Гибралтар, който не прилага ДДС, бе изваден от "сивия списък" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в края на 2009 г., след като прие да разменя данъчна информация с десетина страни.
В началото на 2011 г. той премахна режима, освобождавал от данъци някои предприятия, но прилаганата оттогава данъчна ставка все още е доста по-ниска от тази в съседна Испания (30 на сто).

Гибралтар "прилага данъчна политика, която привлича пари - т.е., без да е данъчен рай, наподобява такъв", смята Педро Аснар.

"Редица територии под юрисдикцията на Великобритания представляват данъчен рай, например остров Джързи, остров Ман, Бермудите и . . . Гибралтар", отбелязва Хесус Лискано, оглавяващ испанския клон на организацията за борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл".
Той набляга върху нелоялната конкуренция с Мадрид, включваща "дейности и инвестиции, част от които може да засича" благодарение на своето положение.

Самата територия, която не прехвърля никаква част от данъците във Великобритания, изтъква своя принос към местната икономика - в Гибралтар работят 10 000 испанци и територията внася от съседната страна голяма част от благата си.

"Испания извлече огромни ползи от ролята на Гибралтар като двигател на растежа в региона", заявява Джон Флечър и предупреждава, че днешното напрежение може само да спъва тази подкрепа.

*превод: БТА