Подобен мини кредит обаче може да се окаже реално доста по-скъп отколкото се предполага първоначално. Хората ги теглят най-често преди заплата, когато имат нужда от малка сума пари, и не искат да вземат заем от близки или приятели.

Таксата за кредит от 100 лева за 30 дни е 34 лева. Месечната лихва е 34%, а годишната е 408%. В сравнение, банковите потребителски кредити имат годишни лихви около 10%.

Оказва се, че има и добре платени хора, които не могат да си правят сметката и редовно взимат от тези заеми - дори ползват отстъпки като редовни клиенти.

В повечето случаи на запад част от заплатата се харчи, а друга се заделя в спестявания. В България има тенденция да се харчи цялата заплата, като дори и тя не стига за да покрие разходите. Това е основна причина за ръста на тези бързи кредити.

Това, че не се подписва договор, и сделката се случва докато стоим пред компютър, не я прави по-малко реална. Ако не се плащат навреме вноските, не само ще текат драстични лихви и ще бъдете посетени от колекторска фирма, а и ще влезете в черния списък с лоши кредитополучатели. След това години наред никоя банка няма да позволи да изтеглите кредит.