По този начин мениджърският екип изразява несъгласие с непрозрачната процедура, при която се подготвя продажба на дружеството. Такава официално все още не е стартирала, но очевидно са водени преговори, заяви Петкова, която е начело на "Доверие" вече 20 години, предаде Дарик радио.

Тя припомни, че мажоритарният собственик "Виена иншурънс груп" е дал публичност на намерението си да продаде пенсионната компания.

"Очевидно има водени преговори. Очевидно има ориентация за предпочитан от тях купувач, за което е уведомена КФН", каза още изпълнителният директор на най-големия пенсионен фонд у нас.

До приемане на оставките на мениджърския екип дружеството ще продължи да се управлява както досега и клиентите му могат да бъдат спокойни за средствата в партидите си.

На въпрос дали, ако клиенти на "Доверие" започнат да изтеглят парите си от фонда, това би дестабилизирало системата, Петкова отговаря, че сигурно ще има хора, които ще напуснат фонда, но системата няма да се дестабилизира. Тя се обърна към клиентите и ги помоли да продължат да разчитат на тях и че ще ги информират навреме.

Петкова предупреди, че заради липсата на яснота и прозрачност около процедурата е започнало неконтролируемо разпространение на информация и спекула относно кои са кандидат-купувачите.

Като такива в медиите се споменават имената на банкера Цветан Василев (КТБ) и инвеститора Огнян Донев ("Софарма"). Последният, цитиран от вестник "Труд", отрича да е предявявал интерес към покупка на пенсионната компания.

Даниела Петкова уточни, че в дружеството не е извършван дю дилиджънс, който е задължителен преди продажбата на компании, тъй като уточнява цената по сделката. Тя обръща внимание, че каквото и да се случи оттук нататък, то ще минат минимум 5-6 месеца до стартиране на процедурите и финализиране на сделката, ако се стигне до такава.

"Доверие" има 1.2 млн. клиенти и управлява активи за 1.8 млрд. лв. към първото тримесечие на тази година. То държи над 30% дял на пазара на пенсионно осигуряване в страната и е един от най-големите институционални инвеститори, вложили средства в ДЦК и акции, търгувани на Българска фондова борса.

През тази седмица един от малките акционери в него, синдикатът КНСБ, който държи 1% от капитала, изрази притеснение около предстоящата продажба на дружеството. От организацията заявиха, че ще сезират ДАНС, КФН и всички останали институции, които имат власт да защитят интереса на акционерите и осигурените в пенсионния фонд.