От сдружението са възмутени, че така ще се създаде официално каста на чиновници, които ще взимат повече пари от премиера, без обаче да имат съответните отговорности.
Текстовете в наредбите са предложени от министъра на еврофондовете Томислав Дончев, който смята, че служителите в евродирекциите не трябва да бъдат стимулирани с бонуси за работата си с евросредства, а направо да взимат двойни заплатил. Проблемът е, че това възнаграждение не се обвързва с конкретни резултати. По закон тези служители освен двойни заплати ще могат да взимат и до 80% бонус върху годишната им сума. От кабинета на Дончев заявиха, че вносител на промените ще е вицепремиерът Симеон Дянков.
От финансовото министерство уточниха пред klassa.bg, че от 31 структури, които работят с европари, 10 от тях взимат допълнителните си заплати от държавния бюджет.
1500 служители в евродирекциите ще получават между 1000 лв. (за младши експерт ) и 3800 лв. (за шеф). За останалите техни колеги, които нямат привилегията да са в евродирекциите, тези суми са в пъти по-ниски. От 410 лв. за младши експерт, до 1200 - 1500 лв. за шеф на дирекция.
Данните показват, че високото заплащане не е довело до висока усвояемост на евросредствата. По данни на ЕК, изнесени през май, към април 2012 г. България е на 26-о място по изплатени средства при социалния фонд и на 25-о място общо за фонда за регионално развитие и кохезионния фонд. Независимо от тези резултати добре платената администрация се е увеличила от 750 души през 2007 г. на 1500 души през тази година.
Дянков вдига възнагражденията в МФ с 35%
Заплатите в Министерството на финансите ще се увеличат с 30-35% от 1 юли, съобщи във вторник финансовият министър по време на връчването на наградите на победителите в кампанията за устойчив бизнес „Зелена България". Той допълни, че идеята му е да се увеличат всички заплати в административния сектор от следващия месец, но много от ведомствата все още не са готови със своите разчети.
Дянков заяви, че правителството ще увеличи заплатите на висшите чиновници от средата на 2013 г. „Решихме да ги увеличим по-късно, за да стане ясно, че го правим за администрацията, а не за себе си", категоричен бе финансовият министър.