Испания е на мнение, че избраният от ЕС механизъм за подпомагане на испанския банков сектор е неправилен, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Испанският премиер Мариано Рахой, който участва в продължаващата днес срещата на върха на Г-20 в Мексико, посочи, че приетото от ЕС решение да помогне на банките не пряко, а чрез правителството, оказва крайно отрицателно въздействие върху държавния дълг на страната.
Източник от испанското правителство съобщи, че председателят
на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е дал да се разбере, че механизмът за оказване на финансова помощ на испанските банки все още не е определен окончателно.
Такова искане Рахой отправи и преди да бъде обявен спасителния пакет за 100 млрд. евро.
Испанските медии съобщават, че в изявлението си на срещата на върха на Г-20 Рахой е предложил да бъде приет точен и конкретен календар за изработване на единна бюджетна политика на ЕС и интеграцията на банковата система,
включвайки създаването на фонд, гарантиращ банковите депозити.
Днес Испания събра 3,040 милиарда евро на днешния търг за 12- и 18-месечни облигации при силно покачване на лихвите, тъй като страна отново е в центъра на бурята в еврозоната след обявяването на европейския план за помощ на нейните банки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Лихвите достигнаха 5,074 процента при 12-месечните облигации (спрямо 2,985 на сто) и 5,107 процента
при 18-месечните дългови книжа (спрямо 3,302 на сто).
Единственият успокоителен знак е, че търсенето на инвеститорите остава голямо, надвишавайки днес 8 милиарда евро, отбелязва АФП. Силното покачване на лихвите се очакваше.
На вторичния пазар лихвата по 10-годишните испански облигации, която вчера прехвърли прага от 7 процента за пръв път от създаването на еврозоната, днес остана на равнище 7,13 процента, отбелязва Асошиейтед прес. Равнище от 7 процента се оценява като непоносимо и вече принуди Гърция, Ирландия и Португалия да поискат международна финансова помощ.
Междувременно беше отложен вторият одит на испанските банки. Резултатите от проверката, която ще доведе до по-задълбочено проучване на сектора след данните, които се очакват тази седмица, ще бъдат публикувани през септември, вместо през юли, както беше предвидено първоначално. Одитът на германската консултантска компания Роланд Бергер (Roland Berger) и на американската Оливър Уайман (Oliver Wyman), който трябва да определи от каква точно сума се нуждаят испанските банки, се очаква да бъде готов до четвъртък. В. "Мундо" обясни днес, позовавайки се на източници, близки до двете компании, че всяка от тях извършва одита си независимо от другата.