Exxon Mobil Corp приключи търсенето на шистов газ в Полша, след като заяви, че „не е открила задоволителни нива на въглеводороди“ в двата проучвани кладенеца, в басейните Люблин и Подласие, съобщи Адам Копиш, съветник по публични и правителствени въпроси на Exxon Mobile Exploration and Production във Варшава.

Миналата седмица парламентът у нас отмени отчасти забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разкъсване" (фракинг) при проучване и добив на газ и нефт. Отмяната важи за добива на конвенционален газ, а не за шистов. Пълната забрана бе наложена с решение на Народното събрание на 18 януари. Според опозицията обаче понятие като "шистов газ" няма. Той е наречен така поради способа му на добиване.

„Краят на проучването за шистов газ в Полша означава изтегляне от проучвания в Полша“, казва Копиш пред Gazeta Wyborcza. „Не открихме постоянни, търговско обосновани нива на потоци на въглеводороди в двата кладенеца“.
За шистов газ в Полша проучват още "Шеврон" и "КонокоФилипс" .

Според експерти, освен по-голямата гъстота на населението в Европа, причината шистовият газ да не е толкова икономически изгоден, са и проблеми от техническо естество или свързани с инфраструктурата. Цената на пробиването на двукилометров хоризонтален кладенец в Съединените щати например струва средно 3,9 млн. долара, срещу 11 млн. долара в Полша.

Според изследване на полския държавен геологичен институт от март страната има 1,92 трилиона кубични метра разработваеми залежи на шистов газ. Институтът заяви, че залежите поставят страната на трето място в Европа по шистови депозити, след Норвегия и Холандия. Разработването на залежите може да доведе до газова независимост на Полша от Русия.

Полша, която има население от 38,2 милиона души, потребява 14 милиарда куб.метра годишно, две трети от които идват от Русия.  Правителството планираше да започне добив от шистовите депозити до 2014.