Той уточни, че потвърждение за това е получил от министъра на икономиката Делян Добрев минути преди срещата си с медиите. Другите двама кандидати - българската компания "Химимпорт" и групата около руската "Уралмаш", официално са се оттеглили от преговорите, обясни Пламен Димитров.

Тригодишен договор за мениджмънт ще подпишат мажоритарният собственик на ОЦК Кърджали и полската група Силезия. Това обявиха преди 2 седмици Надзорния и Управителния Съвет на ОЦК-АД и Съвета на Директорите на Интертръст Холдинг-АД, мажоритарен акционер на дружеството. Според мениджмънта на ОЦК договорът задължително ще съдържа клаузи, гарантиращи интересите на работниците, служителите и кредиторите на дружеството, както и опция за изкупуване на акциите притежавани от Интертръст Холдинг - АД в капитала на ОЦК-АД.

Проблемите с ОЦК Кърджали тлеят от началото на март. Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града. Наложи се намеса на правителството и те получиха по заплата и половина преди Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до 2 месеца. Полският инвеститор обяви, че е готов да плати заплати на работниците и да вземе комбината под наем. Подобна бе и схемата с "Кремиковци" преди той окончателно да обяви несъстоятелност. Тогава предложението дойде от украинска фирма, но срещна отпор на кредиторите.

Пламен Димитров обяви, че в началото на следващата седмица ще представи пред премиера Бойко Борисов и собствениците на КЦМ-Пловдив и "Горубсо-Мадан" списъците с желаещите кърджалийски металурзи да започнат работа в двете предприятия.

Работници и синдикалисти дадоха днес "кредит на доверие" до 20 юни, докогато премиерът се ангажира да бъде намерено трайно решение на казуса ОЦК. След тази дата се заканиха да преминат към нови протести. Като втора дата металурзите посочиха 25 юни, когато всички отново ще подадат молби в съда за издаване на изпълнителни листове за изплащане на трудовите им възнаграждения за последните 4 месеца.