Движението на "възмутените" в Испания подаде съдебна жалба срещу бившето ръководство на Банкиа (Bankia) чието рекордно спасяване на стойност 23,5 милиарда евро доведе до европейския план за финансова помощ на испанския банков сектор, предаде Франс прес.
"Искаме да покажем, че че вече е свършено с безнаказаността", "отговорните трябва да отидат в затвора", посочи говорителят на движението пред журналисти на открито в центъра на Мадрид.
"Жалбата на "възмутените", подадена от името на 13 акционери, е насочена срещу бившия президент на Банкиа Родриго Рато и членовете на управителния съвет "за фалшифициране на сметки" и "лъжлива информация" пред борсовия регулатор, обясни адвокатът Хуан Морено Ягуе.
По силата на чл. 282, 290 и 295 от наказателния кодекс те могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода от една до шест години, допълни той.
Новият президент на банката, Хосе Игнасио Гоириголсари, призна за "грешки" при създаването на банката, родена от сливането на пет изпаднали в затруднение спестовни каси и от излизането й на борсата през юли 2011 година. Впоследствие банката преразгледа сметките си и призна загуба от 2,979 милиарда евро за 2009 година спрямо обявената първоначално печалба от 309 милиона евро.
Акциите й изгубиха над две трети от стойността си.
Това е четвъртата жалба срещу Банкиа след подадените искове на крайнодясната група Манос лимпиас (Manos Limpias - Чисти ръце - бел. р.), центристката партия Ю Пе йе Де (UPyD) и обединението Демокрасиа реал я (Democracia Real Ya).
Прокуратурата по дела за корупция също започна предварително разследване за евентуални измами при създаването на банката и появата й на борсата.
 Вчера Банкиа обяви, че Рато се е отказал да получи обезщетение на стойност 1,2 милиона евро, предвидени в договора му.