Това коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран от БТА.
До 14-ти май няма да бъдат подписани протоколните решения за влизане в сила на договорените отстъпки в цената на природния газ от Русия, стана ясно пък от думите на енергийния министър Делян Добрев. Проблемът е административен, свързан с размяната на документация и подписването на допълнително споразумение, уточни Добрев, цитиран от "Фокус".

Миналия месец при посещението си в Москва министър Делян Добрев договори с Газпром 11% по-ниска цена на газа. Преговорите бяха пряко свързани с ускоряването на проекта "Южен поток", но не засегнаха другите два провалени проекта АЕЦ Белене и петролопровода Бургас-Александруполис. Настояването на българската страна бе във връзка с отстъпките, които направи Газпром и на останалите големи европейски газови компании.

В момента в Русия се честват празници и не са работни дни до 9 май включително, каза Гогов. Той каза, че не знае защо все още няма отговор от руската страна, но предположи, че документите ще бъдат подписани след руските празници.
В Русия в момента текaт дълга поредица от празници, стартирали на 1-ви май - деня на труда, последвани от церемонията по встъпване в длъжност на руския президент Путин, които ще приключат утре на 9-ти май, когато е Денят на победата.

Постигнатата договореност с руската страна беше за намаляване на цената на синьото гориво от 1 април, така сме оформили и изпратили проекта на документите, но дали отстъпката в цената ще влезе в сила със задна дата - това не мога да ви отговоря, посочи Гогов. Шефът на "Булгаргаз" заяви, че с "Газпром" са договорени само допълнителни споразумения, които уточняват цената по действащите договори до края на годината и затова не е нужно да се подписват допълнителни документи и с трите дружества - доставчици - "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт".

На въпрос какво намаление на цената на природния газ смята да предложи "Булгаргаз" от 1 юли 2012 г., Димитър Гогов отговори, че ДКЕВР вече е отчела намалението на цената, за което са се споразумели българската и руската страни. За второто тримесечие на тази година "Булгаргаз" поиска повишение с 25,7 процента на цената на природния газ, а регулаторът постанови повишение с 12, 73 процента, припомни Гогов. Това означава по думите му, че българското газово дружество понася разликата в цената "на свой гръб" с минимизиране на разходите на дружеството. Ако всичко е наред, не би трябвало да има съществена промяна в цената на природния газ от 1 юли 2012 г. , посочи Гогов. Той добави, че има трайна тенденция за повишаване на курса на долара, което пък влияе към повишаване на цената на природния газ.

Все още не е започнало нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен, защото се извършват ремонти, съобщи Димитър Гогов. Бавят се разплащанията на топлофикациите към газовото дружество, допълни още той.