Това прогнозира пред Bulgaria On Air председателят на браншовата камара Илия Келешев. Ако 2012 г. завърши на нивото от 2011 г., положението няма да е чак толкова лошо", коментира още той.

Келешев обяви, че през миналата година оборотът на машиностроителните предприятия е бил малко над 5 млрд. лв. "В периода 2009 г. - 2011 г. имаше голямо сътресения, много структурни промени и намаляване на персонал. Януари и февруари не бяха силни месеци тази година, защото имаме сериозен спад в износа в сравнение с миналата година и особено с 2008 г. Намаляване на износа беше в резултат на стагнацията на европейския пазар и големите студове, обясни браншовикът. Според него първите два месеца фирмите били принудени да преустановят производство за по 4-5 дена.

Келешев заяви, че износът на машиностроителна техника за Италия е намалял драстично през първото тримесечие на 2012 г. Подобно е било положението за Испания. За Германия обаче износът продължава да се развива добре, според Келешев, както и експорта за Чехия и Полша.

"Постоянно се търсят нови пазари на машиностроителна продукция. Трябва да се зарибява, да се проучва пазара, да се установяват лични контакти, докато се излезе на нов пазар. Машиностроенето изнася на всички континенти", допълни Келешев