Няколко дни преди парламентарните избори в Гърция изходът от тях остава несигурен, смята Креди Сюис в анализ, цитиран от гръцкия в. "Логос" и БТА. Според швейцарската банка подкрепата на избирателите за двете водещи партии в Гърция - ПАСОК и Нова демокрация бил на рекордно ниски нива, а процентът на онези, които все още не са решили за кого да гласуват, и на тези, които ще пуснат "протестен вот", бил много висок. Банк ъф Америка също предупреждава за вероятността за "политическа парализа" в Гърция и за излизане на страната от еврото.
 Най-голямата американска банка смята, че съставянето на крехко и краткотрайно коалиционно правителство между двете партии ПАСОК и Нова демокрация е най-вероятният резултат от изборите в неделя. В доклад банката твърди, като се позовава на социологически проучвания, че двете властови партии в Гърция, подкрепящи подписания от тях меморандум за заемите, не могат да формират коалиционно правителство.
В същото време най-малките партии или са против този меморандум, или не получават много шансове да преминат трипроцентовия праг за влизане в парламента.
Банковата институция прогнозира, че макар коалицията на двете партии да не трябва да се смята за даденост, все пак те ще получат в крайна сметка нужните гласове и по всяка вероятност ще съставят коалиционно правителство, което обаче "има вероятност да не оцелее дълго".
Банк ъф Америка посочва, че макар прогнозата й за "политическа парализа" в Гърция да не фигурира в основния й сценарий, тя остава разтревожена заради опасностите, които биха могли да възникнат от преминаването на страната към период на политическа нестабилност.
Ако най-лошият възможен сценарий на непрекъсната политическа нестабилност се потвърди, предупреждава банката, тогава не бива да се изключва вероятността за фалит и излизане на страната от еврозоната. Подобно развитие на нещата би могло да предизвика голямо сътресение в еврозоната и да увеличи натиска върху останалите икономиките от периферията, а също и тревогата, че политиките, прилагани от еврозоната, са неефикасни, са казва в доклада на банката.
Морган Стенли също предупреди, че на изборите в Гърция на риск е изложено оставането на страната в еврозоната.
Вчера лидерът на гръцките социалисти Евангелос Венизелос размаха плашилото "излизане от еврото", ако Гърция не успее да сформира правителство след предсрочните избори на 6 май, като същевременно пледира за удължаване с една година на срока за коригиране на бюджета.
 "Партията на драхмата съществува, има хора, които залагат на фалита и връщането на Гърция към драхмата", заяви доскорошният министър на финансите, който водеше преговорите за намаляването на суверенния дълг с частните кредитори, на пресконференция за гръцките телевизии.