Вносители на проекта са депутатът Пламен Орешарски и негови колеги от БСП. Повод за внасянето му е Директива 2011/7/ЕО, относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки от 16 февруари 2011 г. на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.
Предлага се лихва в размер не по-малък от законната лихва да се начислява след изтичане на 30-дневен срок от получаване на фактурата. Договорът може да предвиди и по-дълъг срок за плащане, но не повече от 60 дни. Това ще се отнася и за забавени плащания от страната на държавата и общините.
Преди дни с 5 гласа „за” и 3 гласа „против” и 12 гласа „въздържали се”, Комисията по правни въпроси предлага на Народното събрание да не подкрепи проекта. Мотивите на правната комисия са, че става дума за намеса в частни отношения и тъй като "едно забавено изпълнение на задължението може да бъде и форма на неизпълнение и поради това не може да има законово задължение за плащане на лихва за забава в законово определени срокове, тъй като това е във волята на частноправните субекти".