Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор посочва в интервю, публикувано днес от в. "Берлинер цайтунг", че следващото отваряне на германския пазар на труда за страните от Източна Европа вероятно ще привлече 100 000 души в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Очакваме в Германия да пристигнат 100 000 нови работници през идните 12 месеца", отбелязва Андор пред изданието.
"Това е контролируемо и дори желателно от гледна точка на недостига на работна сила и застаряването на населението" в Германия, допълва еврокомисарят.
Според нето "вероятно би било по-разумно (за Германия) да отвори границите си по-рано".
На 1 май най-голямата европейска икономика ще отвори трудовия си пазар за гражданите на осем източноевропейски страни, присъединили се към ЕС на 1 май 2004 година, припомня АФП.
Макар че други европейски държави вече приеха тези работници, Германия, а също и Австрия, която е най-близо географски, поискаха това бъде отложено за по-дълго време.
В Германия пристигането на тази работна сила обаче вече не се приема като заплашителна перспектива, тъй като страната изпитва затруднения при намирането на квалифицирани кадри, което би могло да възпрепятства икономическия й растеж, отбелязва АФП.