Руснаците излязоха с нова цена за строителството на АЕЦ "Белене". от 8 млрд. евро.  Този стана ясно от изпълнителният директор, отговарящ за ядрения енергиен комплекс в „Росатом", Кирил Комаров при изказването му на разширено заседание в Държавната дума на депутатската група за сътрудничество с българския парламент. Той е представил пред депутатите проекта, изтъквайки неговите предимства, но подчертавайки, че все още се водят преговори за цената, съобщи ИТАР-ТАСС.
Досега се знаеше, че руснаците държат твърдо на фиксирана цена за АЕЦ „Белене“ от 6.3 млрд. евро, докато българската страна държи на максимум 5 - 5.5 млрд. евро. Преговорите трябва да приключат до 31 март т.г., когато изтича действието на последния засега анекс към договора от 2004 г.
Валентин Николов от ГЕРБ обясни представената цена от 8 млрд. евро с думите: „Предполагам, че е част от манипулациите, които се извършват във връзка с натиска, който трябва да бъде оказван във връзка с преговорния процес. Но в меморандума, който е изготвен и от двете страни, е написана цената над 6,2 млрд евро, т.е. това е цената, която не може да надвишава сумата за АЕЦ „Белене", плюс 800 млн. евро предвижда НЕК във връзка с инфраструктурата, за да завърши обекта. Така че се получават 7,1 млрд евро". Това била крайната сума, в която е включена и инфлацията.
„Може да им струва на тях 8 млрд. евро, но на нас няма да ни струва толкова със сигурност", коментира Николов.
Според съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров обаче, на руснаците може и да им е точна "сметката" и за разлика от българското правителство, явно представили точни данни пред руския парламент.
Той изтъкна, че първаначално винаги се обявявала относително ниска цена, а като се започне да се строи се обявяват неочаквани и непредвидени разходи.
Според Мартин Димитров в обявената от Росатом "нова" цена руската страна обаче не е отчела разходите по включване в енергийната система на страната ни, така освен тези 8 милиарда ще се добавят още 3 милиарда.
Междувременно на петъчния парламентарен контрол министърът на енергетиката Трайчо Трайков, заяви, че  районът на Белене е сеизмично устойчив според последната оценка на БАН, направена през 1998 г., и  няма притеснение с оглед на това за АЕЦ "Белене". Техническата комисия по проекта АЕЦ "Белене" обаче е поставила на руската страна близо 30 нови въпроса след инцидента в Япония, свързани със сигурността на централа. "Очакваме отговорите им, придружени с изследвания и доказателства", каза Трайков.
Той посочи, че ръководеното от него министерство планира да поиска от изпълнителя на проекта за АЕЦ "Белене" допълнителни гаранции за безопасността, които следва да бъдат потвърдени от МААЕ и от компетентните служби на ЕК, за да се приложат засилени стандарти на безопасност и сигурност по отношение на проекта.  При необходимост ще бъдат поискани допълнителни изследвания от независима институция, допълни той.