Германската компания „Винтерсхал” може да се присъедини към „Южен поток”, съобщава руската телевизия „Вести”, цитирана от "Фокус".
Включването на германската компания повишава шансовете проектът да получи подкрепата на ЕС, заяви ръководителят на италианската "Eni" Паоло Скарони, предаде БТА. „Ще се появи стабилност, не само от гледна точка на това кой ще купува газа, но и от гледна точка на възприятието на ЕС. Проектът няма да може да се реализира без подкрепата на ЕС”, казва Скарони в интервю за „Уолстрийт джърнъл”.
Междувременно източници, близки до „Газпром”, съобщават, че официално „Винтерсхал” може да се присъедини към „Южен поток” в близките дни.
Според плановете морският участък на тръбопровода, по който се планира в Европа да бъдат доставяни над 60 млрд. куб. метра газ годишно, ще премине по дъното на Черно море от Русия до България, отбелязва "Вести".
Миналата седмица руският министър на енергетиката Сергей Шматко отхвърли слуховете за възможност Русия да се откаже от реализацията на проекта „Южен поток”, след като Турция отказа да даде на „Газпром” разрешение за строителство на участък от тръбопровода в своята морска икономическа зона. „Принципно не поставяме въпроса по този начин. За нас „Южен поток” е начин за взаимодействие с нашите партньори в Европа, с нашите потребители, с които вече имаме сключени правителствени и корпоративни споразумения. „Южен поток” за нас е алтернативна, допълнителна възможност да доставяме руски газ директно до европейските потребители”, заяви Шматко пред журналисти в четвъртък, цитиран от Интерфакс. Шматко подчерта, че може да се говори „само за алтернатива на прокарването на морска част от тръбопровода”.
През тази седмица  руският премиер Владимир Путин заминава за Словения и Сърбия, където ще обсъди подробностите за участието на двете страни в проекта за газопровода „Южен поток”. Но позицията на Турция поставя под съмнение целесъобразността на предстоящото посещение на руския премиер на Балканите. Експерти смятат, че освен Турция има и други страни – участнички в проекта, които са готови във всеки един момент да излязат от проекта и да създадат проблеми за Москва, писа в. „Независимая газета”.
„Южен поток” е един от най-амбициозните и скъпоструващи проекти на „Газпром”. Газопроводът ще бъде с дължина над 3000 км. Новият тръбопровод ще свърже Новоросийск с Варна, а от там ще се разделя на две към Италия и Австрия. Сред другите страни, които могат да създадат проблеми, експертите посочват Румъния.