Ние сме против в средата на годината да се увеличава минимална заплата. Това каза за Агенция „Фокус” Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
В събота ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), където синдикатите настояват да се разгледа проблема с ценовия скок на основните стоки от първа необходимост.
Велев заяви, че този въпрос най-напред трябва да бъде обсъден в комисиите към НСТС и след това да се разгледа на заседание на съвета. По думите му синдикатите са внесли материал от 25 страници в Комисията по доходи и жизнено равнище към НСТС.  Преди седмица министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов също се обяви за свикване от 1 април на консултативния орган за мерки за компенсиране на доходите на населението.
Представителите на работодателските организации все още не са се запознали с позицията на синдикатите. 
„Ние сме против в средата на годината да се увеличава минимална заплата. Имаше практика да се договаря препоръчителен индекс за нарастване на заплатите. Преди време бяхме договорили такъв. Това е по-правилният начин. Административно да се определят стойности в средата на годината не е добър подход”, заяви Велев.
„Цените се определят от търсенето и предлагането и това, което прави държавата в пазарните икономики е да защитава конкуренцията, затова има Комисия за защита на конкуренцията и да регулира цените на монополните доставчици - затова има Държавна комисия за енергийно и водно регулиране”, каза още Велев.
По думите му цените на горивата у нас далеч не са най-високи в Европейския съюз, а са сред най-ниските. Възможностите да се влияе да пазара на горива са ограничени. Според Велев трябва да се изчака да минат консултациите в Брюксел, които днес ще проведе вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Днес от КНСБ съобщиха, че ръководството на синдиката ще представи утре предложенията на конфедерацията за подкрепа на доходите и социалните плащания на хората в условията на растяща инфлация.