Във връзка със стачката в БДЖ, автобусните превозвачи заявиха, че могат да поемат всички пътници, които са се пренасочили заради спрени влакове. Няма да са необходими нови автобусни линии, тъй като броят на пътниците през последните 3 години е спаднал три пъти, предаде БНТ.
От Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт предупредиха обаче, че заради цените на горивата- предстои поетапно поскъпване на междуградските превози, което до април ще достигне 10%.
На централната автогара в София днес цените на билетите все още не бяха променени, но според директора на гарата едночасовата стачка в БДЖ леко е повишила броя на пътниците.
"Очакваме в петък да има много повече пътници защото при евентуална целодневна стачка тези хора Пловдив, Перник, Своге и т.н ще се качат на автобусите",  каза Иван Мирославов - изп.-директор на Централна автогара-София.
Случайно или не, но в няколко града билетите за междуградския транспорт вече поскъпват. В Благоевград между 5 и 15%, във Враца с 15 на сто.
В Шумен автобусните билети скачат с 12 %, а утре ще стане ясно с колко ще се увеличат цените на междуградските превози. Като цяло обаче престои поетапно поскъпване на междуградските превози в цялата страна с 10 %. 
"Аз смятам, че бързото поскъпване сега може да е само спекулативно от превозвачи, които са монополисти в дадена област. Повечето от превозвачите сега все още изчисляват какво ще бъде поскъпването на билетите, но до края на април ако така продължава увеличението на горивата, нормалното увеличение е 10 на сто",  каза Миролюб Столарски - председател на БАСАТ.
Покрай стачката на БДЖ се чуха мнения, че междуградските автобусни превозвачи точно сега вдигат цените на билетите, за да използват ситуацията, когато има пренасочване на пътници. От Асоциацията на автобусните превозвачи категорично отхвърлиха това твърдение и заявиха, че престоящото поскъпване е единствено резултат от по-скъпите горива.