Собствениците на камиони и цистрени в Гърция започват в понеделник нова безсрочна стачка след последната през юли в знак на протест срещу предвидената либерализация на товарния транспрот, предаде АФП, цитирана от БТА.
След заседание на общото ни събрание тази сутрин в Солун решихме единодушно да започнем в понеделник безсрочна стачка, заяви за АФП Апостолос Кенанидис, президент на Общогръцката федерация на международните превозвачи. Той заяви, че в неделя и в понеделник превозвачите заедно с камионите си ще участват в протестни шествия в Атина и Солун.
След заседанието стотици превозвачи, без техните камиони, преминаха по улиците на Солун. 
В града започнаха  протестни шествия срещу политиката на правителството.
Силови полицейски части охраняват града, където гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще изложи приоритетите на бъдещата икономическа политика на правителството на официална среща с бизнесмени по повод откриването на 75-ия Международен солунски панаир. 
Още преди началото на демонстрациите имаше инциденти. Безработни учители обсадиха палатата на министерството на икономиката в панаира. Колона от стотици леки автомобили, която потегли днес от Атина, наближава Солун за участие в демонстрациите. Шофьорите отказаха да платят пътни такси по магистралата. Лекар, възмутен от политиката на правителството, хвърли обувка по премиера Папандреу и беше задържан от полицията. Железничарите също протестират, като дори заплашват с безсрочна стачка.
Правителството на премиера Георгиос Папандреу заяви, че е решено да отвори изцяло сектора на товраните превози за конкуренцията до три години. Министърът на инфраструктурата и транспорта Димитрис Репас обави по-рано тази седмица, че няма да приеме искането на превозвачите за въвеждане на 10-годишен преходен период до пълна либерализация на издаването на лицензи за товарни превози.
Мерките за либерализация на отрасъла са в рамките на плана за финансово оздравяване на страната.
Едноседмична стачка на собствениците камиони и цистерни в края на юли остави почти цялата страна без бензин и засегна туризма.