Русия може да отложи за неопределено време създаването на нефтопровод през България и Гърция, ако София не завърши ревизията си на плана през следващите няколко месеца, заяви руският енергиен министър Сергей Шматко. Шматко заяви пред депутатите от Думата, че неговото министерство подкрепя и повишаването на износните такси за източносибирски нефт до 45% от стандартните, което ще намали печалбите на индустрията.
Промените може също така да намалят руското производство на нефт, като обезкуражат инвестициите в нови нефтени полета, посочва St. Petersburg Times.
Роснефт и други нефтопроизводители се ползваха с нулево износно мито върху източносибирския си петрол от януари, макар че финансовото министерство лобира за облагане на износа, за да се закърпи бюджетния дефицит.
Възможното прекратяване на проекта Бургас-Александруполис вероятно ще тласне Русия към Турция, която предлага алтернативен нефтопровод, за да доставя руски и каспийски суров петрол на средиземноморския пазар, включително за Южна Европа, добавя Шматко.
Русия има нужда от нефтопровод, за да доставя собствения си суров петрол и да продава транспортни услуги на Казахстан, който планира да увеличи производството от гигантските нефтени находища в Каспийско море, които се разработват от международни петролни гиганти.
Комбинирани с намерението на Турция да ограничи трафика на танкери през тесните проливи, които свързват Черно и Средиземно море, поради екологични причини очакваното повишение в петролната търговия прави строежа на надземна линия от жизненоважно значение, подчертава Шматко.
Гърция, която ЕС спасява от банкрут по външния й дълг, също наскоро призова за повече движение по плана, възможно най-скоро, като очаква инвестиции и бъдещи такси за транзит.
Строителството на газопровода беше замразено, откакто избраното миналата година българско правителство изрази опасения за възможните екологични щети, които газопроводът може да причини на бреговата му линия, по която има множество курорти.
“Трябва да има решение по бъдещето на този проект не по-късно от тази есен”, заяви Шматко пред репортери в Думата след реч за положението в енергийната индустрия.
“Напълно е възможно да се наложи не да прекратим – но да замразим този проект”.
Роснефт и Транснефт, държавните руски компании, които ще изградят газопровода, ще спрат да финансират подготвителни дейности и ще отзоват персонала си от мястото.
Ако това се случи, Русия ще поднови преговорите за нефтопровода Самсун-Джейхан през Турция, добави Шматко. “Трябва да знаем как ще изнасяме нефт”, заяви той.