Помощта за Испания ще бъде обвързана с реформа на банковата система, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, уточнявайки, че положението на Мадрид е различно от положението на Атина, Лисабон или Дъблин, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Разбира се ще има условия за Испания, когато искането стане факт. Става дума по-точно за преструктуриране на банковата система (на Испания), за да й се гарантира надеждно бъдеще", каза германският канцлер пред Икономическия съвет на нейната консервативна партия - Християндемократическия съюз (ХДС). Лидерът на най-голямата икономика на Стария континент подчерта днес, че европейската подкрепа за Испания на стойност 100 милиарда евро се е наложила заради загубите, натрупани от спукването на балона на пазара за недвижими имоти в тази страна.

При първото си изявление след решението от събота да се помогне финансово на испанския банков сектор Меркел посочи, че Европа проявява солидарност, но испанското правителство пък трябва да приеме условията, които ще съпътстват спасителния заем, информира Асошиейтед прес. Спирането на структурните реформи би било фатално за Европа, подчерта Меркел на същия форум, уточнявайки, че е необходимо време, за да могат тези реформи да повлияят на растежа.

Давайки висока оценка на реформите на пазара на труда, извършени в Германия, Меркел посочи, че "би било фатално за Европа да спре това, тъкмо когато няколко страни са започнали да работят в правилната посока". Резултатите на Германия "показаха, че става дума за правилния път", каза още Меркел.

Германският канцлер посочи днес за пореден път, че насърчаването на растежа в Европа не може да бъде постигнато с трупането на още дългове, уточни АП. Меркел отдавна настоява за строги мерки за икономии и структурни реформи особено за страни от Южна Европа, като Гърция, и за Ирландия, които трябваше да бъдат спасявани от европейските си партньори.