България е в групата на фискално стабилните държави в Европейския съюз заедно с Естония, Литва и Латвия (BELL - абревиатура за отличниците България и трите прибалтийски републики). Това обяви полският икономист проф. Лешек Балцерович в своя лекция в британския университет London School of Economics, цитиран от в. "Класа".

В презентацията си и подтемата Мъчителното трио на еврозоната - фискална позиция, макроикономическа стабилност и растеж той прави анализ на връзката между фискалните политики, управлението на държавните дългове и разходите за увеличаване благосъстоянието на европейските нации. В сравнителен анализ той представя макроикономическите показатели на две групи държави с акронимите BELL и PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция, Испания). Проф. Балцерович сравнява показатели, като баланс по текущата сметка, процент от БВП, ниво на безработица, разходите за труд и държавния консолидиран дълг. Той илюстрира тезата си с разликата в състоянието на публичните финанси в две съседни страни като България и Гърция.

Според Балцерович функционирането на еврозоната при липсата на реална обща фискална политика и политически консенсус на еврониво генерира проблемите, които следват от кризата. Той дава за пример последователната политика на българското правителство за поддържане на макроикономическа стабилност и устойчива фискална дисциплина на фона на негативното развитие в страните от втората група държави. Според икономиста културните и регионалните фактори при формулирането и прилагането на строги фискални политики не оказват съществено влияние.