Възобновяемите източници на енергия осигуряват 40 на сто от електроенергията във Великобритания през 2022 г. при 35 на сто през 2021 г., сочи доклад на изследователи от "Импириъл колидж" в Лондон, изготвен по поръчка на корпорацията "Дракс" (Drax), предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Делът на изкопаемите горива в енергийния микс на Обединеното кралство обаче е по-голям (42 на сто), става ясно от проучването.

Общото производство на енергия от възобновяеми източници се е увеличило повече от четири пъти на Острова през последното десетилетие.

Основните източници на възобновяема енергия са слънцето, вятърът, биомасата и водните ресурси, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че възобновяемите енергийни източници осигуряват "повече евтина, "зелена" енергия, откогато и да е било преди, британците усещат негативния ефект от високите цени на природния газ, които се повишиха в резултат на нарушените доставки на синьо гориво след руската инвазия в Украйна, отбелязват изследователите.

Великобритания, подобно на други европейски страни, удължи срока на експлоатация на топлоелектрическите централи, които работят с въглища, в опит да си осигури адекватни източници на енергия през зимата, когато потреблението й достига до върхови нива. Въпреки това, страната значително е ограничила зависимостта на своята енергийна система от въглищата, пише Ройтерс.