Какво свързва децата, лишени от родителска грижа, жертвите на насилие, самотните възрастни хора и хората с физически затруднения? Надеждата, която им дава протегнатата приятелска ръка и сигурността, гарантирана с подкрепата на една голяма организация.

Вече повече от десетилетие хората от уязвимите групи в региона на Стара Загора и Гълъбово имат своето своеобразно "семейство" в лицето на "КонтурГлобал Марица Изток 3". Компанията, която експлоатира една от най-големите топлоелектрически централи в комплекса Марица Изток и ежегодно осигурява над 10% от електроенергията в страната, влага мисъл и средства в подкрепа на най-силно нуждаещите се. "Ние имаме отговорността да произвеждаме електричество за българските домакинства и бизнес - ефективно, сигурно, безопасно. Не забравяме обаче, че можем да даваме енергия и сила на общността си и по други начини. Стремим се да даряваме подкрепа и надежда за всички наши съседи и приятели, особено на тези, които срещат специални затруднения", казва Надя Синигерска - Бохорова, мениджър "Комуникации и КСО" за "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Залата за механотерапия в Дома за хора с увреждания

Снимка: Контур Глобал

От години ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" подкрепя Кризисен център "Самарянска къща" в района на Стара Загора, в който се настаняват жени и деца, пострадали от насилие. С помощта на електроцентралата, сградата на центъра, който е сред най-големите от този тип в страната, е ремонтирана два пъти през последните 8 години и може да предложи комфортни условия за пострадалите и за персонала, който се грижи за тях. Компанията подкрепя и терапевтичните програми в центъра, както и Годишните награди "Добрият самарянин". "Това, че заедно можем да продължаваме да култивираме доброто и да показваме неуморно, че то съществува дълбоко в сърцето и душата на всеки човек, ни носи голямо вътрешно удовлетворение. Вярваме, че нашите съвместни инициативи с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" показват как добрите намерения действително се въплъщават в добри дела", казва Иванка Попова, председател на Управителния съвет на Сдружение "Самаряни".

Кризисен център за жени и деца пострадали от насилие "Самарянска къща"

Снимка: Контур Глобал

Повече от десет години ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" подпомага и Дневния център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични заболявания "Св. св. Козма и Дамян" в Стара Загора. Първоначално с доброволен труд от служителите на централата са разчистени, подредени и озеленени външни площи към центъра. През 2017 г. дворът е разширен и ограден, като в него е оборудвана и специална лятна кухня с барбекю. Така с подкрепата на енергетиците, клиентите на "Св.Св.Козма и Дамян" имат възможност да провеждат своята трудова терапия и да се ангажират в различни полезни за социализацията им дейности.

дворът на Дома за възрастни хора в Гълъбово

Снимка: Контур Глобал

Централата традиционно протяга ръка и на децата и младежите, лишени от родителски грижи. През годините ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е осигурявала за различните Центрове за настаняване храни, препарати за почистване, дрехи и подаръци за светли поводи, организирала е коледни тържества, посещения на театрални представления, кино и други забавления. В разгара на пандемията от Covid-19, централата се погрижи децата да разполагат и с така необходимите средства за лична превенция - маски и дезинфектанти.

На подкрепа от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" се радват и в Дома за хора с увреждания в Стара Загора. Домът съществува от 1976 г. и е най-голямата институция с подобна дейност на територията на Балканския полуостров. През 2019 г. "КонтурГлобал" обнови и оборудва с най-съвременна терапевтична апаратура залата за механотерапия в Дома. А в утежнената епидемична обстановка през миналата година осигури безконтактни диспенсъри за дезинфектант, препарати за дезинфекция на ръце и повърхности, както и предпазни шлемове за персонала, който се грижи за живущите в Дома. Настанените получиха и над 1500 килограма опаковани хранителни продукти, дарени от компанията.

Домът за възрастни хора в гр. Гълъбово също не е забравен. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ремонтира основно просторния двор на социалната институция от над 2 500 кв. м.; оформят се озеленена зона за спокойни разходки на открито с нова бетонна настилка, сенчести беседки и пейки за отдих. Обособени са и зони за отмора на обитателите със специализирани уреди за раздвижване, с каменни маси за шах и табла и билкова градина.

Водеща сила в добрите дела на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" са и нейните служители. Освен с безвъзмезден труд и дарителски акции, те имат възможност всеки месец доброволно да даряват част от възнагражденията си в подкрепа на уязвимите и нуждаещите се. Програмата за "Даряване по ведомост" на компанията се администрира от Фондация BCause, която разпределя събраните средства в съответствие с желанията на индивидуалните дарители към 5 различни външни каузи. А самата компания застава зад избора на добрини на своите служители като ежегодно удвоява техните дарения. Благодарение на работещите в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и на самата компания, през годините стипендии за продължаване на гимназиалното и висше образование по програмата "Готови за успех" са получили над 70 ученици и 40 студенти - отличници, но останали без родителска подкрепа. Сред другите каузи, подкрепяни със събраните средства по волята на дарителите, са програмата "Детството не трябва да боли" на Сдружение "Самаряни" и инициативата, управлявана от Фондация "За нашите деца" в подкрепа на самотни майки с цел предотвратяване изоставянето на бебета в социални институции. В широките сърца на енергетиците място намират и децата със специални потребности - с даренията си те подкрепят и дейността на гражданско сдружение "Алтернатива 55", което работи с деца с проблеми в общото развитие (аутизъм, синдром на Даун и др.) от област Стара Загора.

За последните 10 години ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" директно е подкрепила с над половин милион лева уязвимите и нуждаещите се в региона на Стара Загора. Още повече средства са вложени в различни други проекти, които непряко подпомагат хората от уязвими групи - инфраструктурни съоръжения, достъп до спорт и социализация и др. "Знаем, че това не е достатъчно, за да реши всички проблеми, но се надяваме да сме направили живота на тези хора поне малко по-добър. Искаме да знаят, че те винаги ще имат специално място в нашето енергийно семейство", казва Надя Синигерска - Бохорова.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" се нарежда сред големите работодатели и активни дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е разположена топлоелектрическата й централа. До момента компанията е инвестирала над 1,4 милиарда лева за гарантиране надеждната работа на централата, в мерки за опазване на околната среда и за благоденствието на местните общности.

*съдържание на Контур Глобал