Турция може да инсталира още 1000 мегавата мощности за вятърна енергия догодина, което би привлякло нови инвестиции на стойност 1 милиард долара (18,57 милиарда турски лири), съобщава "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Инсталираният капацитет за вятърна енергия в Турция ще достигне 12 000 MW към края на годината - праг, който ще бъде надхвърлен през първото тримесечие на 2023 г., заяви ръководителят на Турската асоциация за вятърна енергия (ТЮРЕБ) Ибрахим Ерден.

"Моята прогноза е, че до края на следващата година в Турция ще бъдат добавени близо 1000 мегавата мощности. Инвестиционният еквивалент на това е на ниво от около 1 млрд. долара", каза Ерден.

Турция все още е силно зависима от вноса, за да покрие енергийните си нужди, което я прави уязвима за растящите енергийни цени. За да увеличи производството си на енергия от възобновяеми източници, Анкара стартира мащабни проекти и обяви търгове за слънчеви и вятърни електроцентрали.

Възобновяемите енергийни източници съставляват над 95 процента от новите увеличения на мощностите в страната през миналата година. До края на март тази година общият инсталиран капацитет на електроенергията достигна над 100 гигавата, като повече от половината от тях са от възобновяеми източници, включително водни, вятърни, слънчеви и геотермални.

Турция е на пето място в Европа и на 12-то в света по инсталирани мощности за възобновяема енергия. Страната е на седмо място в Европа и на 12-то в света по инсталирана мощност за вятърна енергия.

Ерден заяви, че страната може да добавя около 3000 MW вятърна енергия годишно.

Според Турската асоциация за вятърна енергия през цялата 2021 г. са добавени около 1750 MW мощности за вятърна енергия, което е най-високото годишно ниво до момента. Предишното рекордно увеличение е регистрирано през 2016 г. с 1248 MW добавени мощности.

Общата инсталирана мощност на вятърната енергия достигна 10 750 MW към края на 2021 г., според ТЮРЕБ.

Ерден посочи също, че износът на вятърни турбини и оборудване от Турция се очаква да надхвърли 1,5 млрд. евро тази година, като според него тази сума ще се увеличи с поне 10 на сто през 2023 г.

Миналата година страната е изнесла вятърни турбини и оборудване на стойност приблизително 1,49 млрд. долара за близо 50 държави.