В град Гемлик, окръг Бурса, бе открит заводът, в който ще бъде произвеждан първият турски електрически автомобил - ТОГГ. Електромобилът бе представен в Деня на националния празник на Турция - 29 октомври.

Петте различни модела, които ТОГГ ще произведе до 2030 г. - SUV, седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV, се очаква да отворят нови хоризонти пред автомобилната индустрия на страната, както в национален, така и в регионален мащаб, коментира Хайреттин Ертемел, президент на Асоциацията на дистрибуторите на моторни превозни средства (IMAS) при откриването на производствения комплекс в Гемлик.

"Класическите пунктове за продажба на автомобили ще бъдат заменени от система за продажби, която се вижда, оценява и тества в дигиталната среда. ТОГГ ще бъде пионер и в това отношение. Според прогнозите, през 2023 г. ще бъдат произведени 17-18 хиляди броя, а до 2030 г. -1 милион броя. Погледнато от тази гледна точка, 2023 г. ще бъде особено важен етап за усъвършенстване на инфраструктурата", още каза той.

Производствените съоръжения се очаква да осигурят трудова заетост на около 4300 души. Планира се първите бройки от първия модел С-SUV, да бъдат пуснати на пазара през месец февруари 2023 г.

Според експертите в страната има около 3500 електрически зарядни станции. От тях 2639 са отворени за обществеността. Само 15 процента от всички тези станции са съоръжени с т.нар. система DC за бързо зареждане.

Очаква се чрез ТОГГ да се активизират технологичните процеси за производство на автомобилни батерии на Silk Road Clean Energy Storage Technologies (Siro) в партньорство с TOGG и Farasis Energy.

Експертите посочват, че общият брой на частите в електрическите превозни средства намалява с 50 процента в сравнение с тези в класическите превозни средства. Благодарение на тази трансформация пазарът за следпродажбено обслужване може да постигне значителни печалби с научноизследователски и развойни проучвания в областите за разработване на продукти, казват специалистите.

"В бъдеще може да преминем към продуктово портфолио, където ще предлагаме по-малко видове, но по-качествени и по-компактни части - трансформация, която ще се реализира в предстоящия до 2030 година период", каза още Хайреттин Ертемел.

По данни на Анадолската агенция първият турски електрически автомобил е проектиран от италианската дизайнерска компания Пининфарина (Pininfarina), която е създала модели за Ферари (Ferrari) и базирания в Калифорния производител на електрически автомобили Карма (Karma).

Инвестицията възлиза на 22 милиарда турски лири (1,18 млрд. долара), но пазарната цена все още не е известна.