Държавният департамент на САЩ се обяви срещу създаването на газовия хъб, за който турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че ще бъде изграден в сътрудничество с Русия, предадоха гръцки медии.

"Ние работихме в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да наложим сериозна и безпрецедентно висока цена за Русия, включително чрез санкции, контрол върху износа, визови ограничения. Призовахме Турция и всички наши съюзници и партньори никой да не се превръща в убежище за незаконни руски активи или трансакции и ще продължим да отстояваме това", каза Ведант Пател, главен заместник-говорител на Държавния департамент, цитиран от Greek reporter.

"И що се отнася до енергийната тема, ние продължихме да настояваме пред нашите съюзници да предприемат стъпки за диверсификация на енергийните си източници, за намаляване на енергийната зависимост от Русия. А в случая с Турция ние работим в тясно сътрудничество с тях, за да подпомогнем собствените им усилия за подобряване на енергийната сигурност в дългосрочен план", добави говорителят.

Газовият хъб - какъв е практическият замисъл

По проект, разработен от учени от турски университет, новият тръбопровод ще разпределя до 75 милиарда кубически метра руски природен газ годишно към Европа през северно, южно и централно разклонение, което ще достига до Сърбия, Унгария - през България.

Вече е избрано и мястото

Газовият хъб за доставки на руски газ за Европа може да бъде създаден в северозападния турски окръг Къркларели, където има разклонение на газопровода "Турски поток", съобщи в сряда 19 октомври, източник от деловите кръгове в Анкара пред ТАСС.

Местоположението на хъба най-вероятно ще бъде в района на Люлебургаз в окръг Къркларели, където излиза разклонението на "Турски поток". Там има необходимата инфраструктура, няма да е проблем да се развие; това са технически въпроси, които предстои да бъдат обсъдени от представителите на двете страни, каза източникът пред агенцията.

Защо Путин лансира газовия хъб точно в Турция

Руският президент Владимир Путин предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки по време на разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Астана, Казахстан, на 13 октомври. Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС, отсече Путин тогава.

"По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос - въпросът за ценообразуването", отбеляза тогава руският държавен глава. "Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси", добави Путин.

Руският президент каза и че благодарение на твърдата позиция на Ердоган е станало възможно реализирането на проекта "Турски поток" (пуснат в търговска експлоатация през януари 2020 г.), в резултат на което маршрутът за доставки на руски газ за Европа през Турция вече е най-надежден. Той спомена също възможността за изграждане на нов газопровод през Турция.

Какво смята Ердоган по въпроса

Турският президент каза, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни власти незабавно да започнат технически проучвания по руското предложение.

"Европа отчаяно търси източници на природен газ, но Турция, слава Богу, няма такъв проблем." Това Ердоган подчерта в изказване в сряда пред парламентарната група на своята управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Турция ще бъде център и за природен газ. На последната ни среща (в Астана - б.р.) се разбрахме с Путин по този въпрос. Тук ще създадем хъб с турски газ от Русия", каза Ердоган и цитира думите на самия Путин: "Европа може да се снабдява с природен газ от Турция ". 

САЩ искат Турция да прилага санкциите

Представителят на Държавния департамент Ведант Пател говори по темата за санкциите срещу Русия, като каза следното: "Обяснихме на Турция и на всички наши съюзници и партньори, че никой не трябва да се превръща в сигурно убежище за незаконни руски имущества и сделки".

През тази седмица на тридневно посещение в Турция беше американската заместник-министърка на финансите Елизабет Розенберг. Според съобщението на американската страна срещите ѝ "потвърдиха значението на тясното сътрудничество между САЩ и Турция за справянето с опасностите, които са предизвикани от заобикалянето на санкциите и други незаконни икономически действия".