Достатъчно средства бяха инвестирани в технологии и проекти за дългосрочно съхранение на енергия (LDES) през последните три години, за да доведат до 57 GW внедрявания на новите инсталации.

Това е записано в доклад на анализаторската компания Wood Mackenzie Power & Renewables, която събра цифрите за инвестиции в технологичния клас, цитирани от Energy Storage News. Там е описано, че от 2019 г. насам са вложени 58 милиарда щатски долара. Ако всички тези проекти се осъществят, това ще доведе до цифрата, цитирана по-горе, смятат анализаторите.

Наред с тези инвестиционни ангажименти, поети от комбинация от правителства и частни компании, дългосрочни проекти на стойност 30 милиарда щатски долара също са в експлоатация или в процес на изграждане. Става въпрос за батерии, способни да съхраняват и разреждат енергия за 8 до 100 часа.

Но въпреки това доказателство за нарастващ интерес към сектора, Wood Mackenzie смята, че е малко вероятно разработчиците на технологии за дълготрайно съхранение на енергия (LDES) да успеят да се разширят икономически ефективно преди края на това десетилетие.

3eNews