Заповедта ми за включване на ТЕЦ "Марица Изток 2" в микса на регулирания пазар е на база решение на Народното събрание от 2020 година и на член 4 от Закона за енергетиката, с които министърът на енергетиката е задължен да осигури дейността на държавното дружество. Това действие би увеличило цената на тока с до 0,4 процента. Това коментира бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов пред БТА по повод казаното от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в парламента вчера.

Тогава Иванов съобщи, че преди няколко дни е издадена заповед от Христов да бъде включено допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ-а, което ще доведе до известен ръст на цената на тока за бита. Иванов припомни, че досегашните разчети на КЕВР са показвали, че средно с 3,63 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната. Заповедта на Росен Христов се прави с цел да бъде подпомогната въглищната централа, която работи на загуба, обясни още председателят на регулатора. Той не пожела да коментира в какъв диапазон ще бъде повишението, защото трябва да се направят допълнителни изчисления.

Заповедта на бившия министър Христов изисква да бъдат реализирани 2 млн. и 200 000 мегаватчаса електроенергия от ТЕЦ "Марица-изток 2". Около 1/6 от това количество трябва бъде въведено в микса за регулирания пазар. "Това означава, че от микса трябва да бъдат изведени други количества енергия от друг производител с по-ниска цена, тъй като общото количество не се променя и това води до повишаване на цената заради по-скъпата енергия от ТЕЦ Марица-изток 2", коментира вчера Иванов, циттиран от БТА.

Бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов изтъкна, че не може да се твърди, че въпросната заповед е изненада или саботаж, защото изчисленията за това са на самата КЕВР, от която той е изискал анализ и го е получил на 26 май.

"Нещо повече - поисках анализ за влиянието на цените на тока за крайния потребител при различно ниво на натоварване на ТЕЦ-а. Доклад за всичко това е изпратен до парламентарната Комисия по енергетиката. От него ясно се вижда, че при по-висока степен на натоварване цената за крайния потребител се увеличава значително. "В тази връзка със заповедта ми е защитен минимумът за поддържане дейността на държавния ТЕЦ, която има отношение и към функционирането на Мини Марица Изток, и към националната сигурност. Неиздаването й щеше да означава изцяло спиране работата на дружеството, допълнително намаляване на обема работа на мините и негативен социален ефект върху всички служители в двете дружества", заяви още Росен Христов.

Бившият министър счита, че увеличението от 0,4 процента на цената на тока е аргументирано. "Разбира се, депутатите са в правото си да отменят своето решение от 2020 година и да предложат друг механизъм за защита дейността на дружествата ни в Маришкия басейн и интересите на крайните потребители", добави Росен Христов.

Относно обвиненията, че това се случва в последния момент от работата на служебното правителство, според Росен Христов "това е удобна спекулация, но графикът за подобни промени е определен от КЕВР и не се влияе от политическите промени".

Както многократно съм казвал - енергетиката трябва да се управлява от експерти, а не от политици, подчерта бившият служебен министър на енергетиката.