"Спирането на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е заради теч от парогенератора, то е превантивно, няма радиация. Това обяви в интервю за предаването "Лице в лице" служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му този блок е проблемен още от пускането му в експлоатация, но през годините не се е давала гласност на този проблем. "Той има нужда от мащабна рехабилитация, която може да бъде направена при следващия планов ремонт, уточни министърът.

Христов обясни още, че превантивното спиране на VI блок е направено така, че да не съвпадне с плановия ремонт V блок, за да не излязат от експлоатация по едно и също време.

Служебният министър на енергетиката определи като реалистична идеята за 4 нови реактора - два за АЕЦ "Козлодуй" и два за АЕЦ "Белене". "V и VI блок трябва да бъдат изведени от експлоатация към 2050 г. Предвиждаме два заместващи и два допълнителни, тъй като преминаването към зелена икономика изисква електрификация на цялата индустрия", коментира Христов.

Под въпрос е обаче използването на оборудването, което купихме от Русия за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министъра. Водят се преговори с френска компания да направи предпроектно проучване по въпроса.